Вирусот преминал од лилјаци на луѓе преку некое животноИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Меѓународна експертска мисија, која се наоѓала во Вухан, заклучила дека е многу веројатно дека ковид-19 се проширил од лилјаци на луѓе преку друго животно.

Експертскиот тим ја оценил тезата за „индиректниот домаќин“ на вирусот како „веројатна до многу веројатна“, додека за тезата за „бегство“ на вирусот од лабораторија напишала дека тоа е „крајно малку веројатно“ за долго време -аутиран извештај од тимот на Светската здравствена организација (СЗО). добиен од француската новинска агенција Афп пред нејзиното официјално објавување.

Извештајот за меѓународната мисија во Вухан со нетрпение се чекаше откако тимот ја напушти Кина пред повеќе од еден месец.

На прес-конференција во Вухан на 9 февруари, на крајот од престојот на меѓународните експерти во Кина, членовите на тој тим и претставници на кинеската страна јасно ставија до знаење дека сè уште не можат да извлечат цврсти заклучоци.

„Иако најчесто поврзани вируси се пронајдени кај лилјаците, се проценува дека еволутивниот јаз помеѓу овие вируси и SARS-CoV-2 вируси е неколку децении, што укажува на алка што недостасува“, се вели во извештајот.

Конечно, извештајот исто така ја анализира идејата за „производство“ на вирусот во лабораторијата, како што е Институтот за вирусологија во Вухан, теорија за која се залагаат поранешниот американски претседател  Доналд Трамп и неговата администрација

„Лабораторијата како извор на пандемија се смета за исклучително мала“, се вели во извештајот.