Американците немаат време за чекање ! Брза надградба на нафтоводот од Скопје до СолунИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Американскиот државен секретар Мајк Помпео изрази поддршка од САД за геополитичката важност на енергетските проекти што се спроведуваат во поширокиот регион. Вчера македонска владина делегација присуствуваше на тркалезна маса „Регионална енергетска безбедност и соработка“, на која учествуваа вицепремиерите за економски прашања и за борба против корупцијата, Фатмир Битиќи и Љупчо Николовски, заедно со министерот за економија, Крешник Бектеши

Американскиот интерес неодамна се насочи кон уште два енергетски проекти, чија имплементација ќе ја приближи Грција до Македонија и дополнително ќе ја зајакне политиката на диверзификација на изворите на енергија. Ова е интерконекторот за гасовод помеѓу Грција и Македонија, проект кој беше во центарот на средбите што ги имаше премиерот на соседната земјаЗоран Заев за време на неговата неодамнешна посета на Атина, како и надградбата на постојниот нафтовод меѓу Грција и Македонија, анализира утрово „Катимерини“.

На форумот учествуваше уште и амнасадорката на САД во Скопје, Кејт Мари Брнз. Од американска страна, покрај Мајк Помпео, на состанокот присуствуваше и заменик министерот за надворешни работи задолжен за енергетика,Франсис Фејнон, државен потсекретар за Европа и Евроазија, Филип Рикер и амбасадорот на САД во Грција, Џефри Пјат.

Помпео во интервју на АНА-МПА рече дека регионот е мошне важен за диверзификација на енергијата во Европа и дека американскиот интерес има пошироко геостратешко значење.

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×