Ако бидеме слаби ќе се распаднеме како Југославија! Знам што ќе се случи!? Од што се плаши Кремљ?ИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу смета дека главната внатрешна закана за секоја земја е колапсот на општеството.

Во последно време, во последниве децении, тоа стана главна опасност за секоја земја. Тоа се внатрешните закани. Тие се поврзани со фактот дека општеството постепено се распаѓа, рече Шојгу на панелот на младинскиот форумот, Територија на значењето. Како пример, тој ги наведе Југославија, Либија, Ирак, Сирија и Египет.

Се чини дека овој распад поминува неприметно. За жал, јас бев сведок на многу такви работи, почнувајќи од Србија или поранешна Југославија. Со многу водачи кои подоцна завршија во Хашкиот трибунал, нема да се кријам, имав можност да соработувам, тие се Милошевиќ, Караџиќ и генерал Младиќ. Некој од нив не е повеќе со нас. Но тие во последен момент сфатија дека државата се распаѓа од внатре. Се тоа беше работа со одреден цел, кога од една држава, југославија се формираа шест држави. Последната, Косово, таа веќе замина пред вашите очи, рече Шојгу, како што пренесува Б92.

Тој додаде дека после тоа имало многу различни примери: Беше Гадафи и Либија, беше Хусеин и Ирак, беше Тунис каде што овие настани сега продолжуваат, беше Сирија, беше Египет. Некои издржаа, некои не успеаја да се спротивстават, рече тој.

Во исто време, Шојгу нагласи дека е јасно како да се справуваат со надворешните закани.

Воените закани – тоа е кога ни се закануваат и ние разбираме кој се заканува и зошто се заканува. Знаеме со што се вооружени, знаеме како да им парираме, како да се справиме со тоа и да изградиме воена одбрана на соодветен начин, објасни рускиот министер.

Обраќајќи им се на учесниците на форумот, Шојгу објасни дека Русија нема право да биде слаба.

Ако сме слаби, тогаш ќе се случи тоа што се случи во Сирија, Либија, Југославија и многу други земји. Но, кај нас ќе биде сосема поинаку, истакна Шојгу.

Се разбира, тие би сакале да дојде до внатрешен раздор кај нас, за на крајот да бидеме непријатели на национална, верска, класна основа, за да можеме да започнеме да се бавиме со самокритика и да ја уништиме нашата земја одвнатре. Тоа не можеме да го дозволиме, што значи дека треба да бидеме силни. Задачата пред нас е јасна, разбирлива и едноставна – силна земја, силна армија. Всушност, на тоа ние постојано работиме, изјави рускиот министер за одбрана, Сергеј Шојгу.