Белорусија протести: Солзавец врз демонстрантите, досега уапсени 53 лицаИЗВОР: ВО ЦЕНТАР

Белоруската полиција денеска соопшти дека употребила солзавец и шок бомби за да ги растера, како што наведе, „непослушните демонстранти“ во градот Гомел.

Со овој свој потег, наведе, спречила пробивање на полицискиот кордон, пренесе Тасс.

Во Белорусија и денес продолжија протестите против резултатите од претседателските избори, по кои победа прогласи, а потоа и се самоинаугурира досегашниот долгогодишен лидер Александар Лукашенко, што опозицијата и Западот не го признаваат.

Како и претходните недела, метро-станиците во центарот на градот се затворени за да може што помалку луѓе да излезат на протестите.

Војниците, пак, ги  зазедоа позициите околу Палатата на Републиката, додека комбиња и стотици милицајци чекаат подготвени за акција во споредните улици.

Претседателската палата е обезбедена како тврдина затоа што властите стравуваа дека толпата може да упадне во седиштето на Лукашенко.

Британските медиуми пренесоа дека полицијата досега уапсила најмалку 53 лица низ целата земја, повикувајќи се на наводи на  групата за човекови права „Весна“

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add tvstanici.net to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×